Verkorters blijken verlengers

Iedereen gebruikt ze en ze zijn er in allerlei soorten en maten: url-verkorters.

vaak zo kort mogelijk en meestal voorzien van een logische naam. denk aan tinyurl.com, fb.me, twt.tl, bit.ly, goo.gl, etc. De lijst is eindeloos en worden op twitter veelvuldig gebruikt. Allemaal zijn ze even gemakkelijk in gebruik en snel aan te maken, maar uit recent onderzoek van het Nederlandse Watchmouse blijkt dat de diensten wel url’s inkorten, maar de laadtijd van websites significant verhogen.

Naast de duidelijke voordelen van url-verkorters – de kortere url, mogelijkheid tot statistieken, sommigen bieden zelfs meer veiligheid(twt.tl) – is de verlengde laadtijd natuurlijk een groot nadeel. Dat het nu iets meer tijd kost om een site te laden is logisch, de verkorte url wordt opgevraagd, waarna je wordt doorverwezen naar de plaats van bestemming. Dit duurt normaal slechts enkele milliseconden, maar de onderlinge verschillen zijn groot.

Facebooks fb.me-verkorter steekt met kop en schouders boven de andere verkorters uit. Helaas voor Facebook is dat geen goed nieuws, want waar de meeste verkorters gemiddeld 500 ms vertraging geven, neigt de waarde van fb.me naar 2300 ms. Googles goo.gl-verkorter komt als snelste uit de test, met een vertraging van slechts 320 ms.

URL-verkorter

, , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie