Investeer op de juiste manier.

Wat moet je bezitten om gelukkig te zijn?

Geld, een auto, een mooie baan, een liefdevolle relatie?

Mensen voelen zich nooit gelukkig omdat ze investeren op hun doel. Dit komt door het algemeen aangenomen model: “Als ik … bezit dan ben ik gelukkig.” Maar dit model werkt niet. Want je wensen veranderen voortdurend. Ga maar bij jezelf na. 10 jaar geleden had je ook wensen. Wellicht heb je inmiddels de meeste wensen vervuld, maar heb je nu geen nieuwe wensen erbij gekregen. Bezit je het één dan wens je het volgende. Dit model werkt niet om gelukkig te worden.

Toch hebben we altijd wensen in ons leven. Doelen die we nastreven. Het verlangen naar een doel geeft een gevoel van inspiratie en energie om het doel te bereiken.  Het gevoel “iets” te missen geeft een ongelukkig gevoel.

Begrijp mij niet verkeerd: een focus op je doel geeft je richting, dat is goed. Ik ben hier, mijn doel is daar, dit zijn mijn stappen naar het doel toe. Het geeft je richting.

De acties die we ondernemen liggen binnen onze controle. Die bepalen wij zelf. De uitkomst van onze acties liggen buiten onze controle. Soms bereiken we zelfs het tegenovergestelde van wat je wilde bereiken. (ruzie krijgen om het verkeerde kado dat je meegenomen hebt om het goed te maken. Ontslag krijgen in plaats van de salarisverhoging die je gevraagd hebt. Te hard rijden omdat je haast hebt en aangehouden worden door de politie.)

We zitten vast in een leven dat gebaseerd is op een verkeerd model, waardoor we investeren op het doel. De conclusie: als ik mijn doel niet haal dan faal ik. Omdat je niet de controle hebt over het resultaat van je acties, wordt je nooit gelukkig als je alleen investeert op je doel. Vaak is het resultaat anders dan je verwacht, waardoor je niet voldoet aan je eigen eisen.

Je moet  in de spiegel kunnen kijken en eerlijk tegen je zelf kunnen zeggen dat je je best  gedaan hebt dan kan je tevreden zijn. Bij mensen die hun uiterste best doen, valt het resultaat meestal niet tegen. In dat geval zie je ook dat mensen het resultaat accepteren ondanks dat de doelstelling niet is behaald.

Daarom moet je investeren in het proces om je doel te bereiken. Als het resultaat anders is, dan heb je een nieuw startpunt en onderneem je weer actie om je doel te bereiken. Je maakt het proces bepalend voor je geluk. Kinderen doen dat. Toen een kind leerde lopen heeft het geïnvesteerd in het proces. Hoe vaak is een kind gevallen voor hij kon lopen? En elke keer toen het kind viel, had het kind dan een enorm gevoel dat het faalde? Zei het kind elke keer toen ze viel dat ze nooit zou leren lopen? Moesten wij er na 3 keer vallen een psychiater erbij halen? Het kind investeerde in het proces om het leren lopen.

Als wij meer zouden investeren in het proces in plaats van geobsedeerd te worden door het doel, waarbij de uitkomst van onze acties niet gecontroleerd kunnen worden, dan zouden wij ons veel gelukkiger voelen.  Doe de dingen die je wilt doen  met passie. En als je gelukkig bent dan straal je dat uit. Dan gebeuren dingen en ontmoet je mensen die je net op dat moment nodig had. En geloof me, je doel zou nog eerder en gelukkiger bereikt worden dan bij alleen een geobsedeerde doelstelling. Denk na over de reis die je leven is, waar je wilt zijn en bij wie je wilt zijn en het leven wordt een gelukkige reis.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie