Hoe bepaal je de richting van je onderneming?

ondernemingswaarden

Zelfs een eenmanszaak heeft baat bij het opstellen van ondernemingswaarden, omdat het richting geeft bij moeilijke beslissingen. Ook al moet je die alleen maken. Je kan gaande weg ontdekken welke principes je hebt of al aanwezig zijn. Deze laten zien welke ondernemingswaarden je kan formuleren en hoe jij de visie van de onderneming kan bepalen.

Als ondernemer moet je constant kiezen, mogelijkheden onderzoeken en beslissingen nemen. Door een visie te bepalen en het opstellen van waarden heb je een richting van tevoren bepaald als zich moeilijke vraagstukken aandienen waarvoor niet een pasklare oplossing te bedenken is. Door deze houvast zal je in staat zijn om snel en overtuigend te reageren omdat je weet wat belangrijk voor jou en de onderneming is.

Wie bepalen de ondernemingswaarden?

Bij het opstellen van de ondernemingswaarden is het van belang dat je alle mensen en instellingen die betrokken zijn bij de onderneming aan spreekt. Dit zijn de mensen die een belang hebben bij de wijze waarop je onderneming werkt. Je moet daarbij rekening houden met je eigen overtuigingen en principes, de verwachtingen die de mensen van je onderneming hebben en de mensen met het geld.

Overtuigingen en principes.

Het opstellen van een lijst met overtuigingen en principes is heel iets anders dan je eraan houden. De beste manier om te bepalen of je eraan wilt houden is als je voor een probleem staat. Denk na over een aantal situaties en hoe je zal reageren.

Het opstellen van ondernemingswaarden.

Stel nu een waardenstelsel op waarin alle waarden kort en helder beschreven worden. Gebruik argumenten waarom de waarden in het stelsel zijn opgenomen. Probeer dit met zoveel mogelijk mensen te doen. Als je een eenmansbedrijf hebt dan schrijf je de waarden uit en bewaar ze op een zichtbare plaats. Voeg ze toe aan je jaarverslag en verwijs naar je waardenstelsel. Het is een richtlijn waarmee je kan aangeven hoe jij of je onderneming handelt.

Het opstellen van een ondernemingsvisie.

De ondernemingsvisie is een uitgewerkte tekst, waarin de richting van de onderneming wordt aangegeven of waarin wordt aangegeven hoe de onderneming er in de toekomst uit zal moeten zien. De visie moet niet alleen verwijzen naar de toekomst, maar moet zeker ook inspireren. Een goede visie vormt een inspirerende oproep tot handelen.

Voor meer informatie

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie